5/6 och massa mer


Måndagen den 5/6
Denna dag skulle jag åka och göra en PET/CT på Nuklearmedicin på Akademiska i Uppsala. Klockan 10.30 hade jag tid. Inför denna röntgen så måste man fasta, man får dricka lite vatten på morgonen och ta sina mediciner om man har några sådana. Anledningen till detta är att man får ett speciellt spårämne in i kroppen innan man gör själva röntgen, detta är en typ av glukos som tas upp av cellerna, precis som socker. En cell som är inflammerad eller en cancercell behöver mer glukos än andra friska celler, så därför tas en större mängd av detta spårämne upp i cellerna och man ser då detta på röntgenbilderna sen. Detta ämne lyser grönt på bilderna. 
Jag sov hela vägen dit så mamma och pappa fick ansvara för att vi skulle komma fram och också göra det i tid haha. Akademiska sjukhuset är ju som en djungel, och hur stort som helst! Men vi kom fram i tid iallafall och jag anmäler mig i receptionen, sen får vi sitta ner en stund och vänta. Efter en stund ropar en sjuksköterska upp mig och vi går iväg till ett litet rum där han förklarar hur allt går till, och jag får svara på lite frågor. Sedan sätter han en nål i armen på mig och jag får gå och sätta mig i en skön fåtölj. Nu ska de injicera spårämnet via dropp. När det är klart så måste jag sitta helt stilla i 20-30 minuter så att cellerna ska kunna ta upp ämnet, rör jag på mig kan ämnet tas upp av musklerna istället och det blir ju inte så bra. Efter ytterligare en halvtimme ungefär fick jag komma in till röntgen. Jag fick lägga mig på en brits med armarna över huvudet och sen åker jag fram och tillbaka genom röntgenmaskinen i typ 20-30 minuter, efter detta tar dom ur infarten och jag får åka hem. Ämnet som jag har i kroppen är radioaktivt, och folk omkring mig blir lite utsatta för strålning i upp till 12 timmar efteråt. 
Läkare kommer att granska mina röntgenbilder och sedan skicka svar till mina läkare i Gävle, detta skulle ta några dagar.
(null)


Nu blev det inge mer sjukhusbesök förrän fredagen den 9/6 då jag fick mitt cancerbesked, då de även behövde ta ett benmärgsprov. Röntgenbilderna räckte inte för att säga vilken typ av cancer det var, men de kunde iallafall fastställa att det är cancer.
Den här dagen tog jag även ut stygnen efter operationen av lymfkörteln.

(null)

I början på veckan efter detta ringde min onkolog och berättade att de inte fått svar på benmärgsprovet än och vi ville ju komma igång med behandling så fort som möjligt, så då sa han att de ville ta ett till vävnadsprov på en ny lymfkörtel men i bröstkorgen denna gång. Det skulle inte bli någon operation nu utan de skulle använda sig av en röntgenmaskin och en nål. Nervös som jag är av mig så misstolkade jag hela grejen och kan inte förklara alls hur de skulle gå till mer än så och att de skulle in bakom lungorna, för där hade det lyst mycket på röntgenbilderna från min PET/CT från veckan innan. Jag fick hem en kallelse om detta och det skulle bli tisdagen veckan efter. Jag har aldrig varit så nervös i mitt liv tror jag, jag hade mardrömmar om detta. Det jag såg framför mig var en scen ur en av "sagan om ringen"-filmerna, när Frodo har blivit tagen av jättespindeln och den hugger honom med sin gifttagg. Usch!

Fredagen den 16/6 ringde min onkolog igen, de hade fått svar på benmärgsprovet och nu kunnat fastställa min diagnos. Jag behöver inte göra vävnadsprovet veckan därpå, woho! Jag kände en sån stor lättnad! Min cancer heter Hodgkins Lymfom. Nu kan vi börja med behandlingen. Jag fick tid dagen efter på lördagen för att träffa en onkologläkare för att få information om Hodgkins Lymfom och om behandlingen. Jag skulle få en PICC-line insatt i armen på måndagen den 19/6, men det skriver jag om i ett eget inlägg!